Gelukkig Chinees nieuwjaar: vier mee en zet dit op je feestmenu
Vanaf 22 januari wordt Chinees nieuwjaar gevierd. Het feestgebeuren duurt maar liefst twee weken en draait steeds rond het eren van familie en de rijke tradities van het verleden. Dit jaar is het jaar van het konijn en zou het jaar van de hoop moeten zijn. Om dit feestje mee te vieren kan je alvast deze specialiteiten op het menu zetten!
Bij elk feest hoort een heus feestmaal en dat is tijdens Chinees nieuwjaar niet anders. De dagen tussen 22 januari tot en met 5 februari staan in teken van familie, daarom reizen in China tijdens deze periode verschillende gezinnen doorheen het hele land om samen te zijn met hun familie en het jaar gezellig en gelukkig in te zetten. Grijp jij ook elke kans om gelijk welke feestdag mee te vieren? Dan ben je hier op het juiste adres. Deze gerechten staan in China alvast op het nieuwjaarsmenu!
Mapo tofu dumplings
Heerlijk, zo’n assortimentje dumplings voorgeschoteld krijgen. Een lekker deegje gevuld met vlees, vis of groenten, smaakt haast iedereen. In China vervullen ze een belangrijke rol tijdens het nieuwjaarsdiner, want het aantal dumplings dat je eet, zou bepalen hoeveel geld je dat jaar gaat verdienen. En het gaat er in China nog gekker aan toe dan dat, want de vulling verklapt iets over je gezondheid en de positie van de dumpling op je bord speelt een rol in het geluk dat je pad zal kruisen.
Ingrediënten![dumpling](https://culinaireambiance.com/wp-content/uploads/2023/01/dumpling-232x300.png)
Voor 4 personen
120 g varkensgehakt (minstens 20% vet)
1 teen knoflook, geraspt
3 lente-uien, fijngesneden
1 el doubanjiang (chilibonenpasta)
1 el laoganma crispy chili oil of iets soortgelijks
1 el lichtbruine basterdsuiker
2 el shaoxing rijstwijn
1 tl sesamolie
2 el lichte sojasaus
1 el fijngesneden ingemaakte jalapeño’s
vocht uit een potje jalapeño’s
2 el water
1/2 tl gemalen en gezeefde szechuanpeperkorrels
200 g stevige silken tofu
450 g dumplingvelletjes uit de vriezer
Klik hier voor de volledige bereiding
Zeebaars in zoutkorst
Wat ook een vaste waarde is tijdens de nieuwjaarsvieringen in China is het eten van vis. Het zou immers de welvaart van het komende jaar bevorderen. De meest populaire visbereiding is een gestoomde vis met een heerlijke zoutkorst. Het is gebruikelijk om de vis met kop én staart te serveren, want die zouden symbolisch staan voor een goed begin van het nieuwe jaar en een mooi einde van het vorige jaar. Wanneer de vis op tafel gezet wordt, mag de persoon naar wie het hoofd van de vis wijst, er als eerste een stuk van opeten.
Ingrediënten![zeebaars in zeekorst](https://culinaireambiance.com/wp-content/uploads/2023/01/shutterstock_407587744-300x200.jpg)
3,5 kg grof zeezout
3 eieren
300 g water
1 kg zeebaars
1 citroen in schijfjes
1 tl tijm
basilicum
olijfolie
1 citroen
1 takje rozemarijn
Klik hier voor de volledige bereiding
Funchoza: glasnoedels met groenten en sojasaus
Wie lang wil leven, moet langere noedels eten, want hoe langer de sliert, hoe langer je levensduur en hoe gelukkiger je zal worden. In China is er zelfs een noedelgerecht, Yi Mein en die vind je op de menukaart ook wel als long life noodles. De noedels worden bereid met bouillon en afgewerkt met verschillende kleurrijke toppings. Wij raden je alvast aan om dit gerechtje met glasnoedels te maken voor je tafelgenoten. Gaan jullie de strijd voor de langste sliert samen aan?
Ingrediënten![glasnoedels](https://culinaireambiance.com/wp-content/uploads/2023/01/funchoza-glasnoedels-met-groenten-en-sojasaus_1613989695-300x225.jpg)
250 g glasnoedels
1 rode paprika
2 wortels
3 stengels selder
3 teentjes knoflook
sojasaus
sambal oelek
sap van 1 limoen
bieslook
Klik hier voor de volledige bereiding